Ljubljana

Na seznam člankov

Tjaša Andree Prosenc, prejemnica srebrnega reda MOK-a

Tjaša Andree Prosenc, nekdanja umetnostna drsalka in kotalkarica ter dolgoletna članica izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, je 27.6.2022 v Olimpijski hiši v Lozani kot četrta iz Slovenije prejela visoko priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja, olimpijski red. Dobila ga je za izjemen prispevek olimpijskemu gibanju.
Pred njo sta ga dobila Miro Cerar in Leon Štukelj leta 1984 ter posmrtno Janez Kocijančič 5. junija 2020. Na današnji slovesnosti so bili številni visoki gostje na čelu s predsednikom Moka Thomasom Bachom.

"Sem brez besed. Sem globoko počaščena in ponosna, da sem dobila tako visoko priznanje olimpijskega gibanja, in to iz rok mojega prijatelja. Hvala, dragi predsednik Moka, za tako prijazne besede o mojem delu. Moja športna pot je dolga in lepa, imela sem štiri različne športne družine. V Mednarodnem svetu arbitražnega razsodišča za šport (Icas) sem od ustanovitve leta 1993, to je 29 let, v Mednarodni drsalni zvezi (Isu) 38 let v različnih vlogah, v slovenski in jugoslovanski drsalni zvezi sem bila 54 let, 29 let pa v Olimpijskem komiteju Slovenije," je v zahvali nanizala Tjaša Andree Prosenc.

V 20-članskem Icasu je bila edina ženska do leta 2001, ko se ji je pridružila Tricia Smith. Do leta 2015 pa je ta organ postal prvi v olimpijski družini, ki ima enakopravno zastopana oba spola. In tudi boj za pravice žensk v športu je v nagovoru izpostavila edina Slovenka, dobitnica olimpijskega reda doslej.

Pravnica Tjaša Andree Prosenc je bila maja 2019 znova izbrana za podpredsednico Icasa, članica tega vodstvenega organa mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport (Cas) v Lozani pa je znova postala januarja 2019. V Icas so jo imenovali predstavniki športnikov, na tem položaju je od decembra 2014, v Icasu pa od začetka njegovega delovanja leta 1993.

Andree Prosenc, rojena leta 1943, je bila do leta 2018 edina članica izvršnega odbora OKS, ki je bila na tem položaju od ustanovitve samostojnega olimpijskega gibanja. Bila je članica predsedstva Mednarodne drsalne zveze, v vlogi tehnične delegatke pa je imela pomembne vlogo v umetnostnem drsanju na olimpijskih igrah v Torinu 2006 in Sočiju 2014.

Kot mednarodna sodnica najvišje stopnje je od 1974 dalje sodelovala na številnih evropskih in svetovnih prvenstvih ter OI v Sarajevu (1984), Calgaryju (1988), Albertvillu (1992) in Naganu (1998). Bloudkovo nagrado, najvišje slovensko državno priznanje za šport, je dobila leta 1991.

Bila je med bolj vidnimi Slovenci v ozadju organizacije zimskih olimpijskih iger februarja letos v Pekingu kot podpredsednica enega od dveh hitrih arbitraž Casa. Na prejšnjih zimskih OI v Pjongčangu je bila sopredsednica hitre arbitraže Icasa, ki je v 24 urah reševala primere kršenja dopinških pravil. Vodstvo te arbitraže je izrekalo tudi začasne suspenze z iger in sprožalo postopke v primeru kršitev.

OLYMPIC.SI

#Zveza drsalnih športov Slovenije

#avgust 2022

#Ljubljana

S ponosom sporočamo, da bo v Ljubljani v med 21. in 25. septembrom 2016 ponovno potekalo mednarodno mladinsko tekmovanje v umetnostnem drsanju - Veliki mladinski pokal Mednarodne drsalne zveze – Ljubljana Cup (Junior Grand Prix – Ljubljana Cup). Tekmovanje velja za najprestižnejše mladinsko tekmovanje v umetnostnem drsanju. V treh kategorijah (moški, ženske, plesni pari) se bodo predstavili najboljši mladi drsalci.

"Ponosni smo, da nam je Mednarodna drsalna zveza ponovno zaupala organizacijo enega najbolj prestižnih mladinskih tekmovanj v umetnostnem drsanju. Gostili bomo najboljše mlade drsalce iz vsega sveta, ki se bodo predstavili z raznolikimi programi in s tem pričarali prav posebno doživetje za gledalce. Vljudno vabljeni v Halo Tivoli!"

URNIK TEKMOVANJA

Četrtek / Thursday, september 22.2016
14.25Ženske kratki program / Ladies Short Program19.40 Moški kratki program / Men Short Program
Petek / Friday, september 23.2016
14.25 Ženske kratki program / Ladies Short Program19.40 Moški kratki program / Men Short Program
Sobota / Saturday, september 24.2016
12.00 Ženske dolgi program / Ladies Free Program17.55 Plesni pari dolgi program / Free Skating Dance

TEKMOVALCI

Na tekmovanje je prijavljenih 90 tekmovalcev iz 34 držav, ki se bodo predstavili v kategorijah ženske mladinke, moški mladinci in plesni pari.

ŽENSKEMOŠKIPLESNI PARI

VSTOPNICE

CENA VSTOPNIC

Celodnevna vstopnica, s katero si
lahko ogledate 2 disciplini znaša 5 €.

€5 Cena celodnevne vstopnice

NAKUP VSTOPNIC

Vstopnice lahko kupite v Hali Tivoli:
Celovška 25 / 1000 Ljubljana.

POVEZAVE IN KONTAKTI

Če želite izvedeti več o tekmovanju Junior Grand Prix / Ljubljana Cup 2016, lahko pokličete ali pišete na tajsništvo
Zveze drsalnih Športov Slovenije: Tel.: +386 1 439 15 40 / E-mail.: drsalna.zveza@siol.net

Več informacij o tekmovanju lahko prejmete tudi na spodnji povezavi.

ISU

POKROVITELJI DOGODKA